Secretele longevitatii si sanatatii, acum dezvaluite

Cel mai amplu si detaliat studiu efectuat vreodata pe segmentul de populatie ce a atins varsta de 100 ani a fost realizat in cadrul Facultatii de Medicina al universitatii din Boston si se numeste The New England Centenarian Study. Unul din scopurile studiului a fost acela de a observa acele obiceiuri specifice din stilul lor de viata ce conduc la o viata lunga si sanatoasa.

Care sunt secretele longevitatii si sanatatii? In urma studierii stilului lor de viata nu a reiesit ca ar consuma vreo grupa anume de alimente, insa ceea ce ii caracterizeaza pe toti cei analizati este absenta obezitatii. S-a observant ca aproape toate persoanele ce ating varsta de 100 de ani sunt slabe, si in special barbatii. Obezitatea ar putea fi deci considerata un factor de risc ce ar conduce la o moarte prematura, si de aceea pastrarea unei greutati corporale sanatoase ar trebui sa fie unul dintre cele mai importante obiective.

Lectii din Okinawa
Okinawa, un grup de 161 de insule situate intre principala insula a tarii si Taiwan, adaposteste cea mai longeviva populatie a globului. Acesti pamanteni inregistreaza cele mai scazute rate ale incidentei bolilor de inima, atacurilor de cord si cancerului, bolile cele mai ucigatoare in SUA. In medie, femeile din Okinawa traiesc 86 de ani si barbatii 78 de ani, comparativ cu 79 de ani, respectiv 72 in SUA. Si de obicei, acesti locuitori ai insulelor mor din cauze naturale mai degraba decat ca urmare a bolilor. Care e secretul lor?

Okinawa-nii mananca in medie 7 portii de legume si fructe zilnic impreuna cu 7 portii de cereale, 2 portii de produse avand la baza soia, peste bogat in omega 3 de cateva ori pe saptamana, foarte putine produse lactate si foarte putina carne. Conform  studiului, un numar de 10 alimente si ierburi cu proprietati vindecatoare completeaza lista si par a maximiza rolul vindecator al dietei lor clasice:

1. Turmeric – actiunea sa antiinflamatoare si compusii bioactivi il fac un condiment popular si gustos pentru supe si sosuri de salata.

2. Goya (pepene amarui) – aceasta leguma curbata e o sursa buna de curcubitacin, o substanta fitochimica ce are rol in prevenirea cancerului. Anumite studii sustin idea ca are abilitatea de a reduce continutul de zahar din sangele diabeticilor. Prepararea lui cu alte legume si asezonarea cu arome si condimente ii mai reduce din gustul amar.

3. Hechima – ciudat dar adevarat, acest burete vegetal are gust de dovlecel. Studiile au revelat proprietatile lui de sustinere imunitara.

4. Huchiba – consumata ca ceai ori gatita, aceasta planta (iarba) este recunoscuta pentru abilitatea ei de a calma un stomac suparat. Componentele chimice active din aceasta planta au demonstrat deja tratarea si prevenirea multor boli, de la dermatite atopice pana la infectii bacteriene.

5. Tofu – Okinawa-nii consuma zilnic o medie de 80-90 grame de produse pe baza de soia. Flavonoidele din soia au dovedit efecte anticancer si resuscitare cardiovasculara.

6. Imo (cartoful dulce) – aceasta e principala sursa de carbohidrati pentru Okinawa-ni. E bogat in carotenoizi, fibre si vitamina C. Se pregateste la fel ca si cartoful clasic.

7. Ceaiul de iasomie – este cea mai populara bautura in Okinawa, fiind pregatita din frunze de ceai verde amestecate cu flori de iasomie. Flavonoizii din ceai au rol in curatarea vaselor de sange, stopeaza dezvoltarea bolilor de inima, infarctului si cancerelor. Efectele sunt direct proportionale de cantitatea consumata.

8. Kudzu – un amidon lent folosit ca faina sau agent de ingrosare, dar si ca ceai prin simpla dizolvare in apa fierbinte. Poate fi de asemenea folosit ca ingredientul principal in budinci.

9. Konnyaku – este un extract cu gust neutru dintr-o radacina de yam. Excelenta sursa de glucomanani, o fibra cu proprietati de absorbtie a apei ce o transforma intr-un ajutor suplimentar in curele de slabire. Mai ajuta la prevenirea bolilor de inima, hipercolesteromiei si diabetului de tip 2. Este disponibil sub forma de taitei sau ca pudra si arata ca un pachet de carti de joc maro-gri, gelatinos.

10. Alge marine – disponibile in peste 2500 de varietati, algele sunt foarte bogate in minerale, mai ales iod, zinc si calciu. Bogate in sodiu, ele trebuie folosite cu precautie de catre persoanele sensibile la consumul de sare. Ca urmare a continutului in iod, persoanele cu afectiuni ale tiroidei trebuie sa consulte medicul in privinta consumului de alge.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s